Ontgiften, ontzuren , ontslakken en detoxen

Woorden die de laatste tijd veel in de belangstelling staan. En terecht, wat mij betreft. Door onze levensstijl en voedingspatroon zijn er veel mensen verzuurd en dit brengt allerlei klachten met zich mee. Een greep uit de klachten: vochtophoping, hoofdpijn, koude handen en voeten, slecht tandvlees, huidproblemen, osteoporose, spataders, haaruitval, liesbreuken, breekbare nagels, ontstekingen (alle vormen), suikerziekte, allergieën, aambeien, schimmels, etc. Verzuurd zijn uit zich in een te hoge ph-waarde en dit valt heel goed te meten. Je kan dus binnen een minuut weten of je verzuurd bent.

Hoe krijg je een verzuurd lichaam?

Ons bloed verbind 100 miljard cellen in ons lichaam tot 1 prachtig geheel. Er is een waarde tussen de 7,35 en 7,45 nodig om het optimaal te laten functioneren. Door onze moderne manier van leven en voeden wordt ons lichaam constant aangevallen door schadelijke zuren en gifstoffen. De voedingswaarde van ons voedsel is bijvoorbeeld nog maar een fractie van de voedingswaarde van vroeger, dus we krijgen niet voldoende vitaminen en mineralen binnen om dit tegen te gaan. Daarbij zit onze voeding vol met schadelijke toevoegingen die een grote vergiftende en verzurende werking hebben. En de balans van base en zure voeding (vlees/groenten/peulen/koolhydraten/koffie, fris, etc) is volledig anders dan vroeger waardoor we veel meer zure voeding tot ons nemen.

De zuren en giften die niet door onze nieren, darmen, longen en huid uitgescheiden kunnen worden moeten geneutraliseerd worden in ons lichaam met mineralen. Aangezien we deze tegenwoordig niet voldoende binnen krijgen lukt dat dus niet voldoende. De overtollige schadelijke stoffen worden met water en vet omringt en vormen ‘slakken’. Deze slakken worden vaak opgeslagen op bovenbenen, heupen en billen (cellulitus) en geven veel lichamelijke klachten.

Hoe ontslak ik doeltreffend?

Ontslakken (ontzuren, ontgiften of detoxen) wil zeggen dat de opgehoopte slakken worden afgevoerd. Hoe? Dat kan je samenvatten in drie stappen:

 1. Opgehoopte slakken in hun bestanddelen oplossen
 2. Opgeloste zuren en giften via onze stofwisseling verwijderen
 3. Afvoeren via darmen en nieren, huid en slijmvliezen

Denk er echter om dat je je zorgvuldig voorbereid om tijdelijke verergering van klachten te voorkomen. Dat doe je door; voordat je de reeds vastzittende zuren en giften los maakt, moet je zorgen dat de nog niet vastgezette giften ons lichaam verlaten. Dit doe je door je organen die dit moeten gaan doen in een goede balans te brengen (base/zuur). Ten tweede moeten we zorgen dat we het lichaam in de juiste ph-balans brengen. Een ph-waarde van ca. 8,5 is optimaal voor uitscheiding s activiteiten.

3 stappen plan:

 1. Ontslakken door kruidenthee.
  Dit zorgt voor afsplitsing van afgezet zout in een mineraal neutraliserend gedeelte (bijv. Kalium) en in de zuur- en/of gifresten. Tegelijkertijd komt het water en vet vrij wat de capsel van de slak heeft gevormd. Dit capsel zorgde ervoor dat de slak geen schade kon aanrichten in het lichaam. De combinatie van slak, water en vet is hetgene wat zorgt voor een dikke buik en cellulitus op heupen en/of bovenbenen. Maar ze zitten ook in de vetlaag van de darmen.
 2. Aanpassen van voedingspatroon; verminderen van zuurvormende voeding en toevoegen van base-opbouwende voedingsmiddelen.
 3. Afvoeren van zuren en giften.
  Dit gebeurd door (dagelijkse) voetenbaden met een ph-neutraliserend mineralen zout zodat door de poriën van de voetzolen veel giften en zuren kunnen worden afgevoerd.

grapefruitNu je een beetje inzicht hebt in wat het inhoud zal je begrijpen dat het ontgiften, ontzuren , ontslakken en detoxen voor elk lichaam anders is. Het hangt met heel veel factoren samen en wordt niet alleen bepaald door je ph-waarde. Wil je van je vage klachten af of wil je inzicht in je voedingspatroon, ga dan naar een specialist. Iemand die je professioneel (en dus op maat!) kan begeleiden in je detox-programma.

 

Heb jij het idee dat je misschien zou moeten ontgiften?

Heb jij op of aanmerkingen, vragen of iets te melden naar aanleiding van dit blog; Deel het hieronder. Ter inspiratie, steun of herkenning voor anderen. Of misschien als onderdeel van je eigen proces….

Schrijf je reactie in het blokje *reactie.
(Alleen je naam is zichtbaar. Je emailadres wordt niet getoond).

 

 

2 gedachten over “Ontgiften, ontzuren , ontslakken en detoxen

 1. Beste Ritska,
  Heb je enig idee waarom er zoveel benamingen voor ongiften/ontzuren/ontslakken/detoxen zijn? Hoe ik het zo lees werd er enkele jaren geleden voornamelijk over ontslakken gesproken, en tegenwoordig spreekt men voornamelijk van ontzuren en detoxen.
  Is voor de intro van mijn scriptie. Dit is 1 van de weinige artikelen waar ik zie dat al deze benamingen tegelijk gebruikt worden.
  Alvast bedankt.

  • Hoi! Wat leuk dat je een scriptie maakt over dit onderwerp. Dit is zoals ik het zie:

   Zuren en gifstoffen komen dagelijks, samen met mineralen, je lichaam binnen op verschillende manieren. De Nieren, darmen en longen hebben de taak zoveel mogelijk de gifstoffen uit te scheiden. De zuren/gifstoffen die aanwezig blijven in je lichaam worden geneutraliseerd door samen met mineralen omgevormd te worden naar neutrale zouten. Omdat ons lichaam deze ook alleen maar beperkt kan uitscheiden, worden deze neutrale zouten omringt door water en vet en vormen ze zo een slak. Deze slakken worden opgeslagen in het lichaam (meestal op buik, billen en benen). Aangezien deze slakken zorgen voor een verzuring van je lichaam, wordt het immuunsysteem verzwakt.

   Hierin kan je al lezen waarom de term ontslakken wordt gebruikt, want deze slakken wil je natuurlijk zo snel mogelijk uit je lijf zodat je immuunsysteem weer optimaal kan gaan functioneren. Ook kan je hier lezen dat gifstoffen en zuren dagelijks in je lichaam worden opgenomen maar dat ze zeker ook weer uitgescheiden moeten worden. Te veel zuren en gifstoffen geven namelijk een heleboel lichamelijke klachten. Dus ontzuren en ontgiften. En Detox is gewoon het Amerikaanse woord voor ontgiften dat over is komen waaien naar Nederland.

   Heb je hier wat aan? Voor welke opleiding ben je met je scriptie bezig?

   sprankelende groet, Ritska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*